Wisselend succes

Het WK laat vrijwel niemand koud, maar écht warm is het daar in Brazilië. In de arena liep het soms op tot 40 graden en tribunes in de zon stroomden leeg. Stel je voor dat je ook nog moet rondrennen. “Voor de spelers zijn er verhoogde gezondheidsrisico’s”, aldus de medisch adviseur van de internationale spelersvakbond en dus zijn er verplichte drinkpauzes. Door zijn drie miljoen zweetklieren verliest een voetballer wel vier liter per wedstrijd. “Dat moet worden bijgetankt, anders ga je hallucineren”, aldus Van Gaal. Zeker als het weer op penalty’s aankomt, moeten we ons hoofd koel houden. Kunnen we daarbij nog wat van dieren leren?

Hoe verliezen dieren hun warmte? Want maar weinig dieren kunnen zweten. Koeien zweten slechts op hun neus, konijnen met hun lippen en bij katten zweet de tong. Ze likken zich niet alleen om te poetsen, ook om af te koelen. Het speeksel verdampt, wat energie kost: warmte die de kat ontloopt. Daarom likken kangoeroes hun armen, net als onze oranje leeuw. Altijd nog charmanter dan de vele vogels die hiervoor over hun poten plassen. Maar is hun blaas leeg, dan gaan ook vogels hijgen, net als honden. Afgelopen maand nog werd ontdekt dat koala’s in bomen hangen, omdat de bomen kouder zijn dan de lucht. Olifanten pompen extra bloed door hun grote oren en er zijn zelfs dieren met een zomerslaap. Eekhoorns hebben een parasol door in de schaduw van hun staart te blijven, maar ons stuitje (dat wat ooit staart was) geeft weinig schaduw. Van Gaal schudt met zijn hoofd.
De meest revolutionaire, goedkope en zelfs makkelijk toepasbare oplossing vond ik bij het giraffenverblijf van Diergaarde Blijdorp. Talloze giraf-kijkende mensen liepen nietsvermoedend langs het bord met een simpele uitleg. Giraffes hebben donkere vlekken en lichtere lijnen daartussen. De donkere vlekken trekken warmte aan, de lichte lijnen stoten dit weer af. Zo ontstaat om de giraf een luchtstroom, een verkoelende airco. Van Gaals volgende ‘gouden wissel’ is niet zozeer een speler, als wel de outfit. Uit dat oranje shirt: koop een giraf-pak bij de Primark! Voor een paar euro heb je al zo’n girafkostuum, en daarmee een koelbloedig, fris en scherp elftal. Mochten we desalniettemin verliezen en zou je door de grond willen zakken: vooral doen. Verliezen is niet cool, maar ingraven koelt af.


Auke-Florian Hiemstra

Gepubliceerd op 9 juli 2014

© copyright “Leidsch Dagblad”