Gefeliciteerd Anna Atkins! – Naturalis meets Rijksmuseum

Vandaag is de verjaardag van Anna Atkins! De eerste vrouwlijke fotografe en maakster van het eerste fotoboek ooit: een prachtig boek over zeewier. We zochten haar boek op in het Rijksmuseum en doken in ons eigen herbarium, waar we een kwart miljoen algen bewaren.

In een samenwerking met het Rijksmuseum maakte we een speciale aflevering van Naturalis Newsroom om stil te staan bij de verjaardag van Anna Atkins. Lees verder Gefeliciteerd Anna Atkins! – Naturalis meets Rijksmuseum

‘Auke-Florian en de reuzeninktvis’ – Teylers

In het Teylers museum te Haarlem gaf ik, aansluitend op de tentoonstelling ‘Monsterdieren’, een kindercollege over diepzee-inktvissen. Voor het verhaal ‘Auke-Florian en de reuzeninktvis’ zat de gehoorzaal helemaal vol. Tijdens het verhaal haalde ik allerlei diepzee-dieren uit mijn tas, die na afloop een pop-up museum vormden.

Carnaval Animaux

Carnavalszondag, 11 februari 2018. Je staat op het punt om iets heel bijzonders mee te maken! De Nieuwe Philharmonie Utrecht voert het prachtige en grappige Le Carnival des Animaux op, met in het voorprogramma Danse Macabre. Beide stukken zijn geschreven door componist Camille Saint-Saëns. In ultrakorte flitspraatjes leren 11 wetenschappers je meer over de dieren in dit stuk. Met opgezette dieren uit de collectie van Naturalis als uniek decor. Na afloop kun je de dieren van dichtbij bekijken op het podium.

Tijdens de opvoering van Carnaval Animaux mocht ik het hebben over twee dieren: de kangaroe en de schildpad. Ik vertelde hoe de zeeschildpadden me hadden afgeleid tijdens mijn onderzoek op Curacao en hoe ze plastic tassen eten, denkend dat het kwallen zijn. Voor het stuk over kangoeroes vertelde ik over buidels, wat is een buidel en wat zit er in? Om dat te illustreren nam ik het jong van een kangoeroe mee op sterk water. In een dierentuin was deze dood gevonden in de buidel van zijn overleden moeder.  Lees verder Carnaval Animaux

Verwonderpaspoort

Voor mijn master deed ik onderzoek naar een invasieve koraalsoort op Curacao. Samen met het wetenschapsknooppunt Leiden ontwikkelde ik een ‘koraaleiland’ voor de Verwonderwereld. In een video vertel ik over invasieve soorten, via puzzels leer je meer over koraal en met opdrachten ontdek je wat het koraal bedreigt. Bekijk mijn eiland hier. Ter gelegenheid werd er een kleurplaat gemaakt, meer daarover hierLees verder Verwonderpaspoort

‘Op expeditie met Naturalis’

Bezoekers beklimmen Mount Kinabalu in Borneo, nemen een duik in de oceaan, ontdekken het Caraïbisch gebied en verkennen het regenwoud van het Amazonegebied.

Als campagne voor de tentoonstelling ‘Op expeditie met Naturalis!’ werd ik gevraagd te vertellen over drie expedities die ik zelf heb ondernomen. Zo vertelde ik over mijn tocht naar de diepzee, mijn reis door het regenwoud en duiken in het caribisch gebied.

Voor in de tentoonstelling interviewde Studio Kluut verschillende Naturalis wetenschappers over hun expedities. Eén daarvan was Hans ter Stege, die vertelde over zijn onderzoek in de Amazone en de jaguar die hem achterna zat. Bekijk die video hier.

De tentoonstelling op ‘Expeditie met Naturalis’ was te zien van 24 juni tot 10 september 2017.

Kleurplaat

Door klimaatveranderingen is het koraal verbleekt. Dat mag natuurlijk niet gebeuren! Help jij mee om het koraal haar kleur weer terug te geven?

Ter promotie van het Verwonderpaspoort waarvoor ik video’s presenteer werd er een kleurplaat gemaakt door illustrator Jelle Gijsberts. Omringt door een inktvis en een schildpad zit ik op de Curasub, de onderzeeër waarmee ik naar de diepzee ging. Het werd een kleurwedstrijd die de zes jarige Jim uit Noordwijk won, met Sara van drie uit Leiden als close second en Yenthe van acht uit Voorschoten op de derde plek. Het Verwonderpaspoort zelf viel óók in de prijzen en won de prestigieuze Museumeducatie Prijs!

Download de kleurplaat hier.