Nieuws

Omarm die arme octopus

Geïnteresseerd had ik naar Zondag met Lubach gekeken, vol spanning hield ik het ‘Bye Bye’ Facebook event in de gaten en polste bij vrienden: ‘gaan jullie ook weg?’. Ik voelde me rebels, met z’n allen tegen het systeem dacht ik en die woensdag om 20:00 zou het gebeuren. Dit zou een hele kritische column worden over Facebook. Een scherpe analyse. Maar net voor ik op de delete knop wilde drukken schoof Arjen aan bij Pauw, en daar ging het mis.
In het gesprek kwamen tal van goede argumenten naar voren, maar één keer praatte Lubach zijn mond voorbij. “Facebook is bij uitstek”, begon hij, en nu komt het: “een monster dat zijn tentakels heeft in alle facetten van je leven”. Nu moet ik het opnemen voor de inktvissen. Lees verder Omarm die arme octopus

Dat wat we nog niet wisten – Kunst & wetenschap

Woensdag 18 april sprak ik in Rotterdam over de combinatie van kunst en wetenschap. ‘DAT WAT WE NOG NIET WISTEN‘ is een onregelmatig terugkerende avond waar iemand vertelt over een fascinatie: het verhaal dat we nog niet wisten omdat het nooit wordt verteld. Het werd een mooie avond.

Auke-Florian twijfelde lang tussen een studie biologie of de kunstacademie. In een tijd van klimaatverandering, het uitsterven van soorten en het plastic probleem concludeerde hij dat de wetenschap hem nodig had. Maar meer en meer beseft hij nu dat kennis alleen niet genoeg is. Cijfers raken ons namelijk niet zoals kunst dat wel kan.

Het fascineert Auke-Florian hoe krachtig kunst kan communiceren. Door deze (voor hem nieuwe) taal in te zetten hoopt hij een brug te slaan tussen de kunstwereld en de wetenschap.

‘Giftige inktvissen!’ – Flitscollege Naturalis

Op 13 april gaf ik een praatje over giftige inktvissen op een ‘Coctails en cobras’ avond van Naturalis. ‘S nachts in het museum, naast het hok van de koningscobra vertelde ik alles over de prachtige maar dodelijke blue ringed octopus!

Er zijn maar twee redenen waarom mensen naar een praatje over giftige inktvissen komen, redeneerde ik. Men komt voor een goed verhaal, of het is is zoiets als: “gozer vertel gewoon welke er giftig zijn dan kan ik met een gerust hart op vakantie“. Beide groepen kwamen aan hun trekken. Uiteraard had zelf ook wat inktvissen meegenomen.

Je bent van harte welkom in de Cobrazaal. Geniet met een cocktail in de hand van de live muziek van Picking Ivy en het flitscollege door bioloog Auke Florian Hiemstra.

‘Vergeet de dinosaurus, omarm de échte heerser van de prehistorie: inktvis’ – De Correspondent

Biologen lopen altijd over van de interessante materie. In het geval van Auke-Florian Hiemstra ging dat over de nautilus.

Tammar Stelling van de Correspondent schreef een artikel over het innovatie-  en overlevingstalent van inktvissen. Ik gaf commentaar en fact-checkte het stuk, waarna ik als nautilus-expert onder het stuk alle inktvisvragen beandwoorde. Lees verder ‘Vergeet de dinosaurus, omarm de échte heerser van de prehistorie: inktvis’ – De Correspondent

Nieuw werk: Particle (2018) @Marktsteeg 10

 

Duik vijftien uur lang in een onbekende wereld en verdwaal door de oude fabriekspanden van de Marktsteeg.

Op 24 maart tijdens het ‘Get Lost Festival’ presenteerde ik in de Marksteeg 10 het eerste werk uit een nieuwe serie genaamd ‘Particle’. In deze serie portreteer ik stukjes oceaanplastic, om de plasticsoep een gezicht te geven. Oceaanplastic is herkenbaar door de afgesleten hoeken, na jaren, mogelijk decennia op zee gedreven te hebben. Dit fragment is op 11 april 2017 verzameld aan de noordkust van Curaçao.

Particle (2018) Inkjet print op Fujicolor Crystal Archive Velvet papier. 50×70

Lees verder Nieuw werk: Particle (2018) @Marktsteeg 10

Gefeliciteerd Anna Atkins! – Naturalis meets Rijksmuseum

Vandaag is de verjaardag van Anna Atkins! De eerste vrouwlijke fotografe en maakster van het eerste fotoboek ooit: een prachtig boek over zeewier. We zochten haar boek op in het Rijksmuseum en doken in ons eigen herbarium, waar we een kwart miljoen algen bewaren.

In een samenwerking met het Rijksmuseum maakte we een speciale aflevering van Naturalis Newsroom om stil te staan bij de verjaardag van Anna Atkins. Lees verder Gefeliciteerd Anna Atkins! – Naturalis meets Rijksmuseum

‘Auke-Florian en de reuzeninktvis’ – Teylers

In het Teylers museum te Haarlem gaf ik, aansluitend op de tentoonstelling ‘Monsterdieren’, een kindercollege over diepzee-inktvissen. Voor het verhaal ‘Auke-Florian en de reuzeninktvis’ zat de gehoorzaal helemaal vol. Tijdens het verhaal haalde ik allerlei diepzee-dieren uit mijn tas, die na afloop een pop-up museum vormden.

Massa-uitsterving

Eens per jaar doe ik een grote opruiming. Is er in een kleine studentenkamer zoveel op te ruimen dan? Jazeker. En het was deze keer ook dringend nodig, op de ‘voorjaarschoonmaak’ kon ik niet meer wachten. Mijn bureau staat haaks op de muur, waardoor er een nauw gangetje overblijft om de rest van de kamer, waaronder mijn vensterbank, te bereiken. Daar ging het fout. De doorgang raakte versperd, de vensterbank onbereikbaar en voor ik aan opruimen toe kwam, waren er al vier planten dood. Ik kon het niet meer aanzien. En zo bracht ik 12 februari, de verjaardag van Darwin, opruimend door. Voor de dag die een bioloog eigenlijk zou moeten vieren, was deze bezigheid vrij sober. Maar ergens was het ook wel toepasselijk. Lees verder Massa-uitsterving