“Eén biertje zonder regen graag!”

Een winter zonder sneeuw, zonder witte laag: Leiden als een dood biertje. Ik zit er niet mee, we hebben er toch geen woorden voor. De Lappen wél, die hebben een heleboel woorden voor alle soorten sneeuw. Wat studenten wél belangrijk vinden, blijkt al snel: een drankie doen, tanken, pilsen en kantelen, de keel smeren, lever trainen, hijsen en bier harken, ‘Je tot het gerstendom bekeren’, ‘een goudgele rakker bij de kraag vatten’ of simpelweg zuipen. Omcirkel een synoniem naar keuze. Als bioloog buig ik ‘borrelen’ met overdreven Leids accent graag om tot ‘burlen’, het schreeuwen van een edelhert. Wel zo toepasselijk.
Als iemand weet dat borrelen resulteert in geluidsoverlast is dat de Gemeente Amsterdam. Daar onderzocht de Dienst Ruimtelijke Ordening maar liefst negen maanden lang op vier locaties het terrasgeluid. Speciale 3D-geluidsmeters werden ingezet bij het onderzoek, dat 26.000 euro kostte. Goed onderzoek is duur, maar meten is weten! Zo weten we nu dat het met een zonnetje drukker is op het terras. In het weekend is er meer lawaai dan door de week en ‘een voller terras’ resulteert in ‘meer geluid’. Verder ontdekte Amsterdam dat er ook tijdens evenementen meer geluid in de stad was .
“Een aap die eens dronken is geworden van brandewijn, zal het nooit meer aanraken en is dus wijzer dan de meeste mensen.” Een uitspraak van Darwin die wij studenten, het borrelende terrasvolk, in onze zak kunnen steken. Maar of de gemeente Amsterdam “dommer dan een aap” is, is nog maar de vraag.
Immers elk revolutionair onderzoek was bij publicatie controversieel, ook de evolutietheorie van Darwin. Weggegooide tijd? Zonde van het geld? Nee. Vóór Darwin over evolutie schreef, werkte hij acht jaar aan zeepokken en deed tal van inzichten op die later de hele wetenschap zouden veranderen. Goed onderzoek roept meer vragen op dan het beantwoordt, óók wat dat betreft niets dan lof voor Amsterdam. Honderden jonge wetenschappers staan nu te trappelen met nieuwe hypotheses: “Zijn over twee weken veertien dagen voorbij?”, of “Is het ’s winters kouder dan ’s zomers?”. Amsterdam twijfelt plots aan alles. Maar één ding is zeker: hoe u het ook noemt, wat u ook omcirkeld heeft: iets drinken op een terras is leuker zonder regen.
Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 20 maart 2014
© copyright “Leidsch Dagblad”