‘Giftige inktvissen!’ – Flitscollege Naturalis

Op 13 april gaf ik een praatje over giftige inktvissen op een ‘Coctails en cobras’ avond van Naturalis. ‘S nachts in het museum, naast het hok van de koningscobra vertelde ik alles over de prachtige maar dodelijke blue ringed octopus!

Er zijn maar twee redenen waarom mensen naar een praatje over giftige inktvissen komen, redeneerde ik. Men komt voor een goed verhaal, of het is is zoiets als: “gozer vertel gewoon welke er giftig zijn dan kan ik met een gerust hart op vakantie“. Beide groepen kwamen aan hun trekken. Uiteraard had zelf ook wat inktvissen meegenomen.

Je bent van harte welkom in de Cobrazaal. Geniet met een cocktail in de hand van de live muziek van Picking Ivy en het flitscollege door bioloog Auke Florian Hiemstra.

‘Vergeet de dinosaurus, omarm de échte heerser van de prehistorie: inktvis’ – De Correspondent

Biologen lopen altijd over van de interessante materie. In het geval van Auke-Florian Hiemstra ging dat over de nautilus.

Tammar Stelling van de Correspondent schreef een artikel over het innovatie-  en overlevingstalent van inktvissen. Ik gaf commentaar en fact-checkte het stuk, waarna ik als nautilus-expert onder het stuk alle inktvisvragen beandwoorde. Lees verder ‘Vergeet de dinosaurus, omarm de échte heerser van de prehistorie: inktvis’ – De Correspondent

Amboinsche Rariteitkamer – Teylers

Is er leven op de bodem van de oceaan? Het is haast niet voor te stellen: de enorme druk van het water, de afwezigheid van zonlicht en voedsel, de ijzige koude… Toch bevindt een groot deel van alle levende diersoorten zich in de diepzee.

Het Teylers museum in Haarlem leende ik mijn exemplaar uit van de ‘Amboinsche Rariteitkamer’ van Rumphius uit 1741, als deel van de tentoonstelling ‘Diepzeegeheimen’ in het Boekekabinet. De nautilusschelp was al langer bekend, maar Rumphius was de eerste die ontdekte wat daarin woonde. In dit boek staat de eerste beschrijving en tekening van het dier ‘de nautilus’.

Lees verder Amboinsche Rariteitkamer – Teylers

Naturalis Newsroom

In de webserie Naturalis Newsroom brengen we u het laatste nieuws vanuit Naturalis! Zo praatte we over vers van de pers Nature publicaties, nieuw ontdekte soorten en spannende expedities. We maakten items overaankomende tentoonstellingen, plots neergestorte meteorieten en vers aangespoelde walvissen. Met vaak als gast één van onze onderzoekers of conservatoren, maar ook externe gasten zoals auteur & filosoof Bas Haring (NL), National Geographic schrijfster Juli Berwald (USA) en de-extinction expert Torill Kornfeldt (SE). 

Ik legde Geert Wilders klimaatverandering uit en liet Arjen Lubach lachen – #Kamergotchi

Tijdens het programma ‘Zondag met Lubach’ presenteerde Arjen Lubach de app ‘Kamergotchi‘, waarmee je voor politieke leiders moet zorgen, als parodie op de tamagotchi. De app ging viral. Ik zag het als een kans om Geert Wilders bij te praten over klimaatverandering. De video werd bijna 50 duizend keer bekeken, kwam op RTL nieuws en Arjen Lubach kon erom lachen. Bekijk de video hier.