Anti-gay = best oké

Na uitspraken als ‘alle allochtonen moeten het land uit’ nam ik de PVV al niet meer serieus. Toch overtroffen ze zichzelf: “PVV: allochtone dieren uitzetten”. Schotse hooglanders terug naar Schotland en de konikpaarden weer naar Polen. Absurd: ik lag dubbel. Maar ergens heb ik ook wel respect, die PVV-ers zijn wél consequent.

Nu staan de kranten vol met Olympische Spelen én mensenrechten. Want een groot deel van de Russen is homofoob en dat wordt er niet beter op. De nieuwe anti-homowet verbiedt ‘homo-propaganda’. Dit resulteert in onbegrip, vooroordelen en homohaat, wat zich soms uit in grof geweld. Dat terwijl  homo-zijn geen keuze is. Maar Poetin kan nog veel van Wilders leren, want worden de sancties op homoseksueel gedrag wel consequent uitgevoerd? Een anti-homo-wet oké, maar dan wel integraal doorgevoerd… óók voor dieren. Want wie ‘A’ zegt moet ook ‘llemaal’ zeggen!
Dieren? Ja! Want bij zo’n 1500 soorten – van schapen tot dolfijnen, van vlinders tot slangen – is al homoseksueel gedrag bekend, en dat is nog maar het topje van de ijsberg. En in Rusland? Ik vroeg het aan Kees Moeliker, specialist in seksueel diergedrag: “Je kunt elke willekeurige diersoort nemen uit Rusland. Geheid dat ze homoseksueel gedrag vertonen. Dieren trekken zich niets aan van grenzen”.
Net als in de klassieke oudheid toen homoseksualiteit geen taboe was, kunnen die 6-7% homoseksuele Nederlanders hier gewoon zichzelf zijn. Maar dat homoseksualiteit al zo lang bestaat, is dat geen ‘evolutionaire paradox’?
‘Nee’, bleek uit Italiaans onderzoek naar in totaal meer dan 4600 mensen. Van 98 homo’s en 100 heteroseksuele mannen werd hun familie geanalyseerd. Uit de stambomen bleek dat de genetische factor die mannen homo maakt, vrouwen vruchtbaarder maakt. Een goede verklaring waarom het kenmerk bij mensen de evolutie overleeft. Maar dit is niet het hele antwoord en er zijn nog veel vragen. Vast staat wel dat bepaalde genen de seksualiteit beïnvloeden en dat homoseksualiteit dus een biologisch en geen cultureel gegeven is.
Ik ben vóór een integrale anti-homo wet, omdat deze ons wakker schudt door z’n onuitvoerbaarheid. Mensen worden ermee geboren en het hoort bij de natuur. En waar doen we nu eigenlijk moeilijk over? Ik ben homo. Want homo betekent ‘mens’. Homo sapiens, dat zijn we allemaal. ‘Sapiens’ betekent ‘slim’. ‘Homos’ is Grieks voor ‘gelijk’. Dus een beetje ‘mens’ zou toch ‘slim’ genoeg moeten zijn om elkaar ‘gelijk’ te behandelen? Dat zou dol-fijn zijn, en die zijn dan soms weer homo.
 
Dolfijnen van Keith Haring
Auke-Florian Hiemstra
Gepubliceerd op 23 februari 2014
© copyright “Leidsch Dagblad”