A story of survival (2016)

Enkele beelden uit de serie ‘A story of survival’ (2016).

De Nautilus is een bijzondere inktvis en wordt ook wel een levend fossiel genoemd. Hij komt al 500 miljoen jaar voor en heeft alles overleefd. Hij kwam al voor toen er nog helemaal geen leven op het land was, hij zag de dino’s komen en gaan en overleefde alle grote uitstervingsgolven. In zijn dikke schelp schuilt de nautilus rond de Filipijnen veilig in de diepzee, of beter gezegd, daar ‘schuilde’ hij. Een paar dagen volgde ik de nautilusvissers Jo en zijn broer Sergio. Veel mensen vinden zo’n nautilusschelp mooi en dus zit er handel in. Waarom wachten tot ze aanspoelen als je er ook op kan vissen? En dus werden er bamboevallen gevuld met kip en 300 meter diep in de diepzee gehangen. Vroeger ving Jo er wel 75 per nacht, nu maar 3, of 2, vaak ook niks meer. De nautilushandel is een familiebedrijf, Jo leerde het van z’n vader en leert het ook weer aan z’n kinderen. Maar of die zich ooit nautilusvisser zullen noemen is de vraag, want bijna overal in de Filipijnen is de nautilus al uitgestorven.

Wanneer er een nieuwe bestelling binnen komt, begint het gesprek met “Leef jij nog steeds?” Ik ontmoette Priscilo, een van de grootste nautilus-exporteurs in de Filipijnen. Hij is 80 jaar, maar werkt nog elke dag. Zorgvuldig inspecteert hij de nieuw binnengekomen lading nautilussen. De VS alleen al importeren jaarlijks 100.000 stuks, ‘big business’ voor Priscilo. Beseft hij wel dat hij niet alleen lege schelpen, maar ook het lot van deze soort in z’n handen heeft? Als inktvis-expert bij Naturalis Biodiversity Center werk ik aan de bescherming van de nautilus en ben ik lid van de Mollusca Specialist Group van het IUCN Species Survival Committee om deze soort op de rode lijst te plaatsen, voor het te laat is.

De fotoserie werd gepresenteerd op het Molluscan Forum in het Natural History Museum in Londen en verscheen op de website van National Geographic Nederland. De fotoserie werd gemaakt tijdens veldwerk voor mijn onderzoek naar nautilussen, dat werd gepresenteerd op het World Congress Malacology in Maleisië.

Een deel van deze serie is undercover gefotografeerd. Toegang tot de achterkamers van de handel is verkregen met behulp van de lokale universiteit en door samen te werken met overheidsinspecteurs.